gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Śledz z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Taki śledż możemy podać na wigilię.

Śledz z jabłkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledz z jabłkiem

 

  • 5 filetów śledziowych a`la Matjas
  • 2 duże jabłka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 korniszony
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 5 łyżek zalewy z korniszonów
  • przyprawa do sałatek
  • koperek zielony
  • sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

Śledz z jabłkiem
Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę albo jak lubimy takie bardziej wymoczone to moczymy dłużej.Wymoczone śledzie odsączamy kroimy w ukośne paski.Cebule kroimy w kostkę przelewamy wrzątkiem na sitku Jabłka obieramy i kroimy w kostkę skrapiamy sokiem z cytryny.Korniszony kroimy w kostkę. Do śledzi dodajemy cebulę ,jabłka ,korniszony doprawiamy odrobiną przyprawy do sałatek.Majonez mieszamy z śmietaną i zalewą z korniszonów i koperkiem.Sosem zalewamy śledzie mieszamy.Sałatkę odstawiamy aby smaki się przegryzły. POLECAM!!!
Śledz z jabłkiem
Tak możemy podać sałatkę śledziową ...........