sledze piekły w łecce...

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

.czyli śledzie smażone w zalewie octowej.Kolejny przebój kuchni Kaszubskiej.Do tych śledzi ziemniaku w mundurkach i tak jadano w postne dni.

sledze piekły w łecce...

Składniki:

sledze piekły w łecce...

 

  • 0,5kg. świeżych śledzi (raczej drobniejszych)
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia.
  • Zalewa:
  • 2szkl. wody
  • 3/4szkl.octu
  • 1duża cebula
  • ziele angielskie,listek laurowy
  • cukier ,sól do smaku.

Sposób przygotowania:

sledze piekły w łecce...
Sprawione i umyte śledzie panierować w mące i piec na oleju na złoty kolor.Sporządzić zalewę: cebulę pokroić w piórka i zagotować w wodzie z octem i przyprawami.
Gorącą zalewą zalać ryby i odstawić na 4-5 godzin.

Tagi:

śledzie