jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Śledzie bałtyckie smażone jak chrust

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten przepis pochodzi z książki "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler. Chrupiące małe rybki możesz zjeść z pieczywem lub ziemniaczkami i surówką

Śledzie bałtyckie  smażone jak chrust  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie bałtyckie smażone jak chrust

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie bałtyckie smażone jak chrust
Czyścimy i myjemy śledzie. Oprószamy je solą, pieprzem i majerankiem. Obtaczamy każdą rybkę w mące. W rondlu rozgrzewamy smalec, z rybek strzepujemy nadmiar mąki po czym smażymy w głębokim tłuszczu na lekko złoty kolor. Wyjmujemy rybki na bibułę.Po przestudzeniu wkładamy rybki jeszcze raz na rozgrzany smalec i smażymy śledzie do chwili,aż będą chrupiące. Po odsączeniu na ręczniku papierowym podajemy je z dodatkiem pieczywa lub z ziemniakami i surówką.
Śledzie bałtyckie  smażone jak chrust
Czyścimy i myjemy śledzie dokładnie, osuszamy je lekko.
Śledzie bałtyckie  smażone jak chrust
Oprószamy je solą, pieprzem i majerankiem.
Śledzie bałtyckie  smażone jak chrust
Obtaczamy każdą rybkę w mące, strząsamy jej nadmiar.
Śledzie bałtyckie  smażone jak chrust
Po przestudzeniu wkładamy rybki jeszcze raz na rozgrzany smalec i smażymy śledzie do chwili,aż będą chrupiące.