pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Śledzie po kaszubsku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

śledzie z nutką słodkości

Śledzie po kaszubsku. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie po kaszubsku.

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku.
Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej…Wszystkie składniki na zalewę łączymy w rondelku. Przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Ogień wyłączamy, a zalewę studzimy. Wkładamy pokrojone matiasy i całość trzymamy w chłodnym miejscu przez całą noc. Następnego dnia na łyżce oleju smażymy piórka cebuli. Gdy wystąpią pierwsze objawy zarumienienia dodajemy koncentrat pomidorowy. Przesmażamy po czym dodajemy rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym. Trzymamy na ogniu do odparowania części soków i zagęszczenia całej masy. Zawartość patelni mieszamy z wyciągniętymi z zalewy śledziami. Posypujemy majerankiem i gotowe. Smacznego.
Śledzie po kaszubsku.
Do przygotowanej zalewy wkładamy pokrojone w matiasy
Śledzie po kaszubsku.
Rodzynki moczymy w świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym
Śledzie po kaszubsku.
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy z dodatkiem koncentratu pomidorowego
Śledzie po kaszubsku.
Do usmazonej cebuli dodajemy rodzynki wraz z sokiem