Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie po kaszubsku wg Madija

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne sledzie w sam raz na święta

Śledzie po kaszubsku wg Madija

Składniki:

Śledzie po kaszubsku wg Madija

 

  • 500 g matiasów
  • 4 srednie cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 łyzeczki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 5 suszonych śliwek
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liśc laurowy
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku wg Madija
Śledzie moczyć przez 2 godziny. Nastepnie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, a nastepnie usmażyć na oleju. Kiedy będzie złocista dodac przecier. Smażyć kilka minut ze sliwkami, rodzynkami i ogórkami pokrojonymi w kostkę. Doparwić solą i pieprzem. Ostudzić. Ułożyc w słoju na przemian śledzie i marynatę.

Tagi:

śliwki