gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Śledzie po szwedzku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Kolejna porcja śledzia na kolację w sosie majonezowo koperkowym.,tylko zamiast musztardy francuskiej dodałam 2 łyżeczki gorczycy i zwykłą musztardę.

Śledzie po szwedzku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie po szwedzku

 

  • 50 dkg śledzi solonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka octu
  • składniki sosu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • koperek zielony

Sposób przygotowania:

Śledzie po szwedzku
Filety śledziowe płuczemy zalewamy zimną wodą wlewamy ocet i zostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy gorczycę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na chwilę odsączamy . Wymoczone śledzie kroimy w paseczki. Do miseczki dajemy olej, ocet ,cukier,majonez ,musztardę ,odsączoną cebulę z gorczycą mieszamy składniki sosu. Do sosu dodajemy koperek zielony . Przygotowany sosem przekładamy przygotowanym sosem i odstawiamy aby smaki się przegryzły. 
Śledzie po szwedzku
sledzie zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc
Śledzie po szwedzku
śledzie wymoczone odsączamy i kroimy w paseczki
Śledzie po szwedzku
Do miseczki dajemy składniki sosu i koperek
Śledzie po szwedzku
Do sosu dodajemy odsączoną cebulę z gorczycą mieszamy

Tagi:

sosy śledzie