Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie po wiejsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna rybka z warzywami

Śledzie po wiejsku

Składniki:

Śledzie po wiejsku

 

  • 10 matiasów
  • 4 średnie marchewki
  • 3 kiszone ogorki
  • 2 średnie cebule
  • 5 łyzek oleju
  • Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 2 łyzki cukru
  • Szczypta soli
  • 2-3 liscie laurowe
  • 2-3 ziela angielskie

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po wiejsku
Śledzie wymoczyć i pokroic na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, ogórki również. Cebulę obrać i pokroic w plastry. Marchew, ogórka i cebulę wymieszać z olejem. Z wody, octu, cukru i przypraw ugotowac zalewę. Odstawić aż wystygnie. W sloiku ułożyc warstwami śledzie i warzywa, a na końcu zalac zimną zalewą.