olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzie pod pomidorową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

To jest przepis na moje ulubione śledzie. Przez cały rok o nich marzę, przypominają mi dzieciństwo. Przepis dostałam od dyrektorki gimnazjum

Śledzie pod pomidorową pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledzie pod pomidorową pierzynką

 

  • Najlepszą miarą jest miara "na oko". Każdy przyrządza je wg własnego uznania. Potrzebne będą:
  • miód (ja daje lipowy)
  • rodzynki
  • śledzie matjasy
  • drobno pokrojona cebulka
  • oliwa
  • przecier pomidorowy (tyle, aby zakrył śledzie)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie pod pomidorową pierzynką
Śledzie wymoczyć, ale tak z umiarem ( to w końcu śledzie i są święta). Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulkę (ja daje 3-4 cebule). Dodać przecier pomidorowy i na średnim ogniu mieszać tak, aby wytworzyła się jednolita masa typu "majonez". Potem dodać płynny miód (jeżeli chcemy słodki sos dodajemy więcej łyżek) i nadal mieszać- do konsystencji majonezu. Na koniec dodać namoczone wcześniej rodzynki. Na półmisku ułożyć kawałki śledzi i przykryć przestudzoną masą. Jeżeli macie czas odstawcie je, aby się zrelaksowały pod pomidorową pierzynką i złączyły w jedną całość. Tak ok. 1 dnia.
Śledzie pod pomidorową pierzynką
Etap 1