SUPERPRZEPIS

Śledzik z hiszpańskim temperamentem

  • 1
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Śledzik z hiszpańskim temperamentem Więcej zdjęć (3)

Rybka świąteczna może być pikantna i pływać w pomidorowo-paprykowej salsie.

Składniki:

Śledzik z hiszpańskim temperamentem

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzik z hiszpańskim temperamentem
Śledzie moczymy, jeśli jest taka potrzeba. Kroimy pomidory i paprykę w kostkę i smażymy je na 1 łyżce masła sklarowanego. Dodajemy 2 łyżki wody, kilka goździków, pieprz ziołowy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Podlewamy octem winnym. Przecieramy je przez sito. Jedną obraną cebulę kroimy w piórka, drugą w drobniutką kosteczkę. Cebulę pokrojoną w piórka szklimy na 1 łyżce masła, dodajemy paprykę słodką w proszku,przetarte warzywa. Doprawiamy sos solą, pieprzem i chili w takiej ilości, by był pikantny. Odstawiamy go do ostudzenia. Z dwóch płatów śledzia wycinamy rybki za pomocą foremek do pierników. Z goździków robimy oczka Pozostałe śledzie kroimy w kosteczkę. Dwa ogórki kroimy wzdłuż w paski, pozostałe w kosteczkę. Do przestudzonego sosu dodajemy kostkę śledziową, ogórkową i mieszamy. Śledzia w sosie układamy na talerzach, dekorujemy rybkami, paseczkami ogórka i białą cebulką pokrojoną drobno.
Śledzik z hiszpańskim temperamentem
Śledzik z hiszpańskim temperamentem
Wybieramy duże płaty śledziowe, by powycinać z nich małe rybki.