Sposób przygotowania:
Śledzik z hiszpańskim temperamentem
Śledzie moczymy, jeśli jest taka potrzeba. Kroimy pomidory i paprykę w kostkę i smażymy je na 1 łyżce masła sklarowanego. Dodajemy 2 łyżki wody, kilka goździków, pieprz ziołowy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. Podlewamy octem winnym. Przecieramy je przez sito. Jedną obraną cebulę kroimy w piórka, drugą w drobniutką kosteczkę. Cebulę pokrojoną w piórka szklimy na 1 łyżce masła, dodajemy paprykę słodką w proszku,przetarte warzywa. Doprawiamy sos solą, pieprzem i chili w takiej ilości, by był pikantny. Odstawiamy go do ostudzenia. Z dwóch płatów śledzia wycinamy rybki za pomocą foremek do pierników. Z goździków robimy oczka Pozostałe śledzie kroimy w kosteczkę. Dwa ogórki kroimy wzdłuż w paski, pozostałe w kosteczkę. Do przestudzonego sosu dodajemy kostkę śledziową, ogórkową i mieszamy. Śledzia w sosie układamy na talerzach, dekorujemy rybkami, paseczkami ogórka i białą cebulką pokrojoną drobno.
Panna_Margot