nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Śledzie słodko-ostre

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie śledzie na ostro-słodko

Śledzie słodko-ostre Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie słodko-ostre

 

  • 40 dkg śledzi
  • garść rodzynek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wytrawnego wina
  • papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • garść suzonych śliwek

Sposób przygotowania:

Śledzie słodko-ostre
Śledzie płuczemy i kroimy na 3-4 cm kawałaki. Cebulę kroimy w kostkę, śliwkę w cieńkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę do czasu aż będzie szklista. Dodajemy śliwkę, rodznki oraz papryczkę chili. Całość smażymy przez ok 4 minuty. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy wino. Całość dusimy jeszcze przez ok 5 minut. Gdy sos ostygnie dodajemy do śledzi i mieszamy.
Śledzie słodko-ostre
Śledzie płuczemy i kroimu na 3-4 cm kawałki
Śledzie słodko-ostre
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy aż się zeszlki
Śledzie słodko-ostre
Dodajemy rodzynki
Śledzie słodko-ostre
ślwiki