Sposób przygotowania:
Śledzie w kremowej śmietance
Śledziki wrzucamy na sitko i bardzo dokładnie odcedzamy z zalewy.
Cebule kroimy w kosteczkę, zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.Jabłko wraz ze skórką i korniszony kroimy w kostkę.Śledziki wkładamy do miski,posypujemy cebulą, ogórkami, jabłkiem i kaparami, mieszamy, żeby jabłko nie ściemniało i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy, kwaśną śmietanę i majonez, sól i pieprz, mieszamy. Śledziki z dodatkami układamy na półmisku, ozdobnie polewamy sosem śmietanowym, dekorujemy np. cząstkami jabłka, całymi korniszonami, kaparkami.
Cebule kroimy w kosteczkę, zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.Jabłko wraz ze skórką i korniszony kroimy w kostkę.Śledziki wkładamy do miski,posypujemy cebulą, ogórkami, jabłkiem i kaparami, mieszamy, żeby jabłko nie ściemniało i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy, kwaśną śmietanę i majonez, sól i pieprz, mieszamy. Śledziki z dodatkami układamy na półmisku, ozdobnie polewamy sosem śmietanowym, dekorujemy np. cząstkami jabłka, całymi korniszonami, kaparkami.