kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Śledzie w kremowej śmietance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste śledziki w sosie z kremowej śmietany

Śledzie w kremowej śmietance

Składniki:

Śledzie w kremowej śmietance

 

  • 40 dag śledzików w zalewie octowej
  • 1 jabłko granny smith zielone
  • kilka korniszonów małych oczywiście-:)
  • 1 czerwona cebula
  • łyżka kaparów
  • pieprz biały, sól
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego i ziela angielskiego

 

  • pół szklanki śmietanki kremowej
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Śledzie w kremowej śmietance
Śledziki wrzucamy na sitko i bardzo dokładnie odcedzamy z zalewy.
Cebule kroimy w kosteczkę, zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy.Jabłko wraz ze skórką i korniszony kroimy w kostkę.Śledziki wkładamy do miski,posypujemy cebulą, ogórkami, jabłkiem i kaparami, mieszamy, żeby jabłko nie ściemniało i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy, kwaśną śmietanę i majonez, sól i pieprz, mieszamy. Śledziki z dodatkami układamy na półmisku, ozdobnie polewamy sosem śmietanowym, dekorujemy np. cząstkami jabłka, całymi korniszonami, kaparkami.