mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Śledzie w oliwie z papryczką chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne śledzie, nadające się na każdą okazję.

Śledzie w oliwie z papryczką chilli

Składniki:

Śledzie w oliwie z papryczką chilli

 

  • 500g solonych filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • 1 cytryna
  • suszone oregano
  • 2 suszone papryczki chilli
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Śledzie w oliwie z papryczką chilli
Cytrynę umyć, wycisnąć z niej sok. Śledzie podzielić na małe kawałki (kąski), zalać sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić na pół godziny. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Papryczkę chilli drobno posiekać. W słoiku warstwami umieszczać cebulę, obfitą porcję oregano, śledzie, papryczkę chilli i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula. Wszystko zalać dokładnie oliwą z oliwek. Zamknąć słoik i wstawić do lodówki przynajmniej na 12godzin przed podaniem.