Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Śledzie w śmietanie

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny śledzik do ziemniaczków w mundurkach!\Do chlebka też!!!

Śledzie w śmietanie

Składniki:

Śledzie w śmietanie

 

  • 50 dag matiesów
  • 1 spora cebula
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • sól, cukier, pieprz mielony
  • 1 mała łyżeczka octu

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie
Wymoczone matiesy pokroić na 2-3 cm kawałki. Skropić delikatnie octem. Jabłko starkować na tarce jarzynowej.Cebulę pokroić w piórka i sparzyć.Ostudzić.Śmietanę doprawić solą, cukrem i octem,tak by uzyskać słodko-kwaśny smak.Połączyć z cebulą i jabłkiem, doprawić pieprzem, wymieszać ze śledziami. Odstawić na 30 min., żeby smaki się połączyły.SMACZNEGO!