migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Śledzie w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne śledziki w śmietanie w domowym wydaniu. Do tego pyszna i aromatyczna cebulka oraz kwasne jabłko. Wszystko po przegryzienu wspaniale smakuje.

Śledzie w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w śmietanie

 

  • 10 filetów śledziowych solonych
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • 2 średnie cebule
  • 1,5 kubka kwaśnej śmietany 18% (600g)
  • pieprz
  • 1-2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie
Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub we wodzie aby były lekko słone. Następnie wymoczone filety pokroić na małe kawałki o wielkości jednego kęsa. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie półplastry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę, do smaku dodać nieco pieprzu oraz ocet. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na dobę a najlepiej na dwie aby wszystko się przegryzło.
Śledzie w śmietanie
Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub we wodzie aby były lekko słone.
Śledzie w śmietanie
Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie półplastry.
Śledzie w śmietanie
Następnie wymoczone filety pokroić na małe kawałki o wielkości jednego kęsa.
Śledzie w śmietanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę, do smaku dodać nieco pieprzu oraz ocet.