malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Śledzie w zalewie pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Jeśli śledzie są bardzo słone, można moczyć je w mleku dłużej niż godzine.Do marynaty można dodać majeranek.

Śledzie w zalewie pomidorowej

Składniki:

Śledzie w zalewie pomidorowej

 

  • 1/2kg filetów śledziowych solonych
  • 3 cebule
  • 1/2szk.octu
  • 4łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2liście laurowe
  • szklanka oleju
  • 2-3ziarenka ziela angielskiego
  • 3łyżki rodzynek
  • szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Śledzie w zalewie pomidorowej
Śledzie płuczemy i zalewamy mlekiem na godzine. Po godzinie wyjmujemy z mleka i kroimy na kawalki. Cebule kroimy w krążki. Do garnka wlewamy ocet i olej, dodajemy koncentrat, cukier i przyprawy.Gotujemy Do gorącej marynaty wrzucamy cebule i rodzynki. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Śledzie zalewamy marynatą, wstawiamy do lodówki na całą noc