Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Śledzie z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne tradycyjne sledziki, doskonałe do wódeczki :)

Śledzie z cebulką

Składniki:

Śledzie z cebulką

 

  • śledź ala matjas - 500g
  • cebula - 3 duże szt
  • cytryna - 1/2 szt
  • sól , pieprz do smaku
  • olej około - 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z cebulką
Śledzie przepłukać pod zimna wodą. Przełożyć do głębokiej miski, zalać zimną wodą i moczyć przez około 2-3 godziny. Wymoczone śledzie odsączyć , pozostawiajac odrobinę wody, ułyżyć na półmisku pojedyncza warstwą. Cebulę obieramy, kroimy w pióra i przelewamy wrzątkiem. Studzimy, lekko solimy i ugniatamy reką aby zmiękła. Przykrywamy śledzie warstwą cebuli. Skrapiamy olejem i polewamy sokiem z cytryny oraz woda pozostałą z moczenia sledzi. Wstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.

Tagi:

śledzie