Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Śledzie z czerwoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

nieco inny sposób zaserwowania śledzi

Śledzie z czerwoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie z czerwoną kapustą

 

  • 60 dag śledzi z zalewy solnej
  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • 1 duży por
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Śledzie z czerwoną kapustą
Sledzie przekładamy do miski zalewamy zimną wodą i dostawiamy na 2 godziny, aby pozbyć się nadmieru soli. Kapustę drobno szatkujemy, a następnie jeszcze nieco siekamy, aby nie było zbyt długich kawałków. W garnku nastawiamy wodę z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego - na wrzącą wodę wrzucamy posiekaną kapustę i obgotowujemy ją przez 3-5 minut. Odcedzamy i przekładamy do miski. Pora siekamy w cienkie półplasterki i dodajemy do kapusty. Do warzyw dajemy jogurt i majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Śledzie wyjmujemy z wody i kroimy 2-3cm kawałki, a następnie układamy je po jednej stronie półmiska. Obok układamy sałatke z czerwonej kapusty i serwujemy śledzie na stół. Smak ryb idealnie łączy się z kapuścianą surówką.
Śledzie z czerwoną kapustą
Odcedzamy i przekładamy do miski. / /
Śledzie z czerwoną kapustą
nieco inny sposób zaserwowania śledzi
Śledzie z czerwoną kapustą
nieco inny sposób zaserwowania śledzi - dobre
Śledzie z czerwoną kapustą
nieco inny sposób zaserwowania śledzi - smaczne