Sposób przygotowania:
Śledzie z czerwoną kapustą
Sledzie przekładamy do miski zalewamy zimną wodą i dostawiamy na 2 godziny, aby pozbyć się nadmieru soli. Kapustę drobno szatkujemy, a następnie jeszcze nieco siekamy, aby nie było zbyt długich kawałków. W garnku nastawiamy wodę z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego - na wrzącą wodę wrzucamy posiekaną kapustę i obgotowujemy ją przez 3-5 minut. Odcedzamy i przekładamy do miski. Pora siekamy w cienkie półplasterki i dodajemy do kapusty. Do warzyw dajemy jogurt i majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Śledzie wyjmujemy z wody i kroimy 2-3cm kawałki, a następnie układamy je po jednej stronie półmiska. Obok układamy sałatke z czerwonej kapusty i serwujemy śledzie na stół. Smak ryb idealnie łączy się z kapuścianą surówką.