jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzik imbirowo-morelowy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W poszukiwaniu nowych śledziowych smaków trafiłam udała mi się kompozycja - więc polecam!

 Śledzik imbirowo-morelowy. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzik imbirowo-morelowy.

 

  • 5 płatów śledziowych
  • 12 suszonych moreli
  • 400ml kwaśnej śmietanki lub jogurtu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1kawałek świeżego imbiru (ok. 4cm)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • szczypta chili
  • sól, pieprz cytrynowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzik imbirowo-morelowy.
Z jednego płata wycinamy dekorację foremkami do pierników w dowolnym kształcie. Resztęśledzi siekamy drobno. Siekamy obrany imbir oraz morele, zostawiając kilka do dekoracji. Do miski wsypujemyw śledzie, imbir, wamy śmietankę lub jogurt, miód. Dodajemy musztardę francuską - mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku. Nakładamy sałatkę do miseczek, dekorujemy wycinankami z śledzia, paseczkami moreli i odrobiną pieprzu cytrynowego.
 Śledzik imbirowo-morelowy.
Jesli śledzie są zbyt słone, moczymy je kilka godzin.
 Śledzik imbirowo-morelowy.
Do sałatki dodajemy drobno posiekany imbir oraz morele.
 Śledzik imbirowo-morelowy.
Sałatkę układamy w miseczkach, dekorujemy ozdobami sledziowymi.