SUPERPRZEPIS

Śledzik na żółto-zielono ala po japońsku

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Śledzik na żółto-zielono ala po japońsku Więcej zdjęć (3)

Oto moja wariacja na temat śledzia po japońsku, na którego przepis znalazłam w internecie. Swoją drogą nie mam pojęcia czemu "po japońsku"..

Składniki:

Śledzik na żółto-zielono ala po japońsku

 

  • 2 filety śledziowe matias
  • 1 jajko
  • ½ puszki groszku
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 plasterek cytryny
  • majonez w tubce
  • koperek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzik na żółto-zielono ala po japońsku
Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Filety śledziowe kroimy wzdłuż na pół. Koperek siekamy. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, a następnie mieszamy z majonezem i śmietaną. Tak przygotowaną sałatkę układamy na półmisku z zagłębieniem. Każdą ćwiartkę jajka owijamy śledziem i układamy na sałatce. Do środka każdej roladki nakładamy odrobinę majonezu i kawałek cytryny. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Śledzik na żółto-zielono ala po japońsku
Składniki śledzika na zółto-zielono kroimy wg przepisu.
Śledzik na żółto-zielono ala po japońsku
Sałatka pod śledzika jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu.

Tagi:

jajko jajka