SUPERPRZEPIS

Śledzik pod pierzynką - sałatka warstwowa

  • 1
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Śledzik pod pierzynką - sałatka warstwowa Więcej zdjęć (2)

Pyszna sałatka warstwowa, która sprawdzi się przy każdej okazji. To jedna z moich ulubionych wersji.

Składniki:

Śledzik pod pierzynką - sałatka warstwowa

1 duża miska:

  • 350-400 filetów śledziowych solonych a`la Matjas
  • 130 g żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 gotowane/pieczone buraki
  • 1 por (mały; biała część)

Sos:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Śledzik pod pierzynką - sałatka warstwowa

Sos:

Śledzik pod pierzynką - sałatka warstwowa
Czosnek można przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Śmietanę należy połączyć z majonezem oraz bardzo drobno posiekanym czosnkiem.
(Sos nie może być rzadki; w razie czego dodać więcej majonezu.)

Całość doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki:

Śledzik pod pierzynką - sałatka warstwowa
Śledzie można uprzednio wymoczyć - jeśli jest taka potrzeba.

Filety śledziowe należy pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół plasterki, natomiast buraczki zetrzeć na średnich oczkach tarki.

Sałatka:

Śledzik pod pierzynką - sałatka warstwowa
Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

W dużej salaterce kolejno i warstwami układać: śledzie, sos, buraczki (które można delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora.

Następnie warstwy powtórzyć - tak samo jak powyżej.

Na górze powinien być umieszczony por, którego należy polać resztą sosu i dość obficie posypać żółtym serem (startym na drobnych oczkach tarki).

Gotową sałatkę przechowywać przykrytą folią spożywczą (ser nie będzie wysychał).