Sposób przygotowania:
Śledzik pod pierzynką - sałatka warstwowaSos:
Śmietanę należy połączyć z majonezem oraz bardzo drobno posiekanym czosnkiem.
(Sos nie może być rzadki; w razie czego dodać więcej majonezu.)
Całość doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki:
Filety śledziowe należy pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół plasterki, natomiast buraczki zetrzeć na średnich oczkach tarki.
Sałatka:
W dużej salaterce kolejno i warstwami układać: śledzie, sos, buraczki (które można delikatnie posolić), kukurydzę oraz pora.
Następnie warstwy powtórzyć - tak samo jak powyżej.
Na górze powinien być umieszczony por, którego należy polać resztą sosu i dość obficie posypać żółtym serem (startym na drobnych oczkach tarki).
Gotową sałatkę przechowywać przykrytą folią spożywczą (ser nie będzie wysychał).
gusia1000