darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzik z mango i ostrą papryczką

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaki przychodzą falami - bardzo polecam.

Śledzik z mango i ostrą papryczką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzik z mango i ostrą papryczką

 

  • 5 filetów śledzia
  • 1 dojrzałe mango
  • szklanka jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • połówka ostrej papryczki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry
  • 1 garść posiekanego szczypiorku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzik z mango i ostrą papryczką
śledzie myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Mango obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do jogurtu i miksujemy. Do powstałej masy wrzucamy resztę składników oprócz śledzia, którego nadal moczymy w wodzie. Po 30 minutach wylewamy wodę, znów zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 10 minut. Po odlaniu wody suszymy rybę papierowym ręcznikiem i kroimy na małe kawałki. W słoiku układamy kolejno warstwę śledzia, masy aż do wypełnienia całego słoika. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Śledzik z mango i ostrą papryczką
Cudowna różnorodność smaków
Śledzik z mango i ostrą papryczką
Składniki dokładnie mieszamy

Tagi:

śledzie