Nati1.28

Nati1.28

Szef Kuchni
[Przepisów: 34]

Śledziki w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna przystawka na Wigilijną kolację. Wymaga przygotowania na kilka dni wcześniej.

Śledziki w oleju

Składniki:

Śledziki w oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Śledziki w oleju
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, po jakimś czasie wypłukać i ponownie zamoczyć, czynność powtarzać do momentu aż filety będą dostatecznie słone. Następnie filety odsączyć z wody i pokroić w średniej grubości paseczki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. W umytym wiaderku układać warstwami : cebulę, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 mały listek laurowy(co drugą warstwę), posypać szczyptą soli i szczyptą cukru, na to ułożyć ciasno śledziki i ponownie cebulę... Powtarzać kolejno,kończąc warstwą cebuli. Zalać olejem, tak aby pokryć wierzchnią warstwę cebuli. Wstawić na kilka dni do lodówki.