Sposób przygotowania:
Śledziowa sałatka ,,Szuba''
1. Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy warzywa będą miękkie odcedzamy i studzimy. Zimne warzywa ścieramy na tartce o dużych oczkach.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dokładnie osączamy na sicie.
3. Buraczki dokładnie osączamy z zalewy na sicie.
4. Śledzie kroimy w średnią kostkę.
5. W salaterce układamy ziemniaki, smarujemy cienko majonezem i oprószamy pieprzem, następnie układamy marchewkę, buraczki, cebulę i śledzie. Każdą warstwę smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem.
6. Sałatkę wkładamy do lodówki na około 1 godzinę żeby składniki przegryzły się. Po tym czasie podajemy.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dokładnie osączamy na sicie.
3. Buraczki dokładnie osączamy z zalewy na sicie.
4. Śledzie kroimy w średnią kostkę.
5. W salaterce układamy ziemniaki, smarujemy cienko majonezem i oprószamy pieprzem, następnie układamy marchewkę, buraczki, cebulę i śledzie. Każdą warstwę smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem.
6. Sałatkę wkładamy do lodówki na około 1 godzinę żeby składniki przegryzły się. Po tym czasie podajemy.