Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa (Szuba)Ziemniaki i buraki ugotować do miękkości. Buraka ugotować oddzielnie. Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, dodać sól, ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Filety śledziowe opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Następnie odstawić, zalane świeżą wodą na 2 godz. Po tym czasie, odlać wodę, filety osączyć, pokroić w grubszą kostkę. Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach Jajka obrać ze skorupek, oddzielnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, żółtka jaj i białka Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić. W pucharkach układać kolejno warstwy sałatki 1- śledzie 2- cebula 3 - majonez 4- ziemniaki , oprószyć solą i pieprzem 5-majonez 6-buraki 7-majonez 8- zółtka jaj 9- majonez 10- białka jaj 11-majonez Każdą warstwę sałatki oprószyć solą i pieprzem Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem, udekorować Przechowujemy w lodówce.
Encyklopedia ryb stoi przed Wami otworem! Sprwdźcie! >>>