jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śledziowy tatar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jeśli ktoś nie posiada obręczy można masę nałożyć np. do filiżanki, ugnieść i wyjmować na talerze. To bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo pyszna śledziowa przystawka!!! POLECAM!

Śledziowy tatar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledziowy tatar

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 3 podwójne filety śledziowe (z oleju lub z zalewy octowej),
  • 1/3 słoiczka marynowanych pieczarek,
  • 4 płaty marynowanej papryki,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • Około 10 czarnych oliwek,
  • 4 jajka,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Oliwa z oliwek do polania,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śledziowy tatar
Jajka gotujemy na twardo. Z filetów ściągamy skórkę (jeśli jest). Tak przygotowane kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Najlepiej pokrojoną przekładać na sitko by obciekła. Pieczarki i oliwki kroimy na mniejsze części. Ogórki kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki razem łączymy. Polewamy całość oliwą z oliwek i doprawiamy kolorowym pieprzem. Tak przygotowany tatar porcjujemy na talerze. Najlepiej bezpośrednio na talerzu ułożyć obręcz. Napełnić ja nadzieniem i delikatnie wyjąć. Czynność powtórzyć z pozostałą przygotowaną masą. Tatar podajemy z jajkiem i dekorujemy natką pietruszki.
Śledziowy tatar
Odsączoną rybę kroimy w dość drobną kostkę.
Śledziowy tatar
paprykę odsączmy z zalewy i kroimy w kostkę.
Śledziowy tatar
Ogórki, pieczarki odsączamy i kroimy w kostkę.
Śledziowy tatar
przygotowane składniki układamy w obręczy.

Tagi:

jajko jajka