Sposób przygotowania:
Korzenny tatar śledziowy Eli z żurawiną
Filety śledziowe umyć pod bieżącą wodą. Zalać śledzie dużą ilością wody i moczyć około godziny (czas moczenia filetów zależy od tego jak słone są śledzie). Wymoczone śledzie odsączyć z wody i pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Natkę pietruszki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Jabłko umyć,obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Obrane jabłko pokroić w drobną kostkę. Do miski włożyć śledzie,cebulę,jabłko,żurawinę i natkę pietruszki. Wsypać do śledzi cynamon,imbir,ziele angielskie,goździki i gałkę muszkatołową. Wlać sok z cytryny,olej i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na całą dobę,żeby smaki się przegryzły. Tatar podawać jako przekąskę. Smacznego!