Sposób przygotowania:
Śłimaczki drożdżowe z budyniem
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże mieszamy w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczną rosnąć. W tym czasie gotujemy budyń - wg. przepisu na opakowaniu, jednak redukując ilość użytego mleka do 3/4 litra. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę z solą wsypujemy do sporej miski. Robimy w mące dołek, do którego wlewamy drożdże, margarynę, jajka. Dodajemy pozostały cukier. Wyrabiamy tak długo,aż ciasto przestanie kleić się nam do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte czystą ściereczką) do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zarabiamy krótko raz jeszcze,, po czym wałkujemy na prostokąt o wielkości 40cm X 60cm. Do budyniu wsypujemy rodzynki, mieszamy i wykładamy budyń równą warstwą na rozwałkowane ciasto. Zwijamy ciasto w roladę, zaczynając od krótszego boku. Następnie za pomocą ostrego noża kroimy roladę w 1,5-2 cm plastry. Układamy plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na kwadrans by jeszcze trochę podrosły.. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut (aż będą miały złoty kolor)