sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Obie wersje drożdżowych warkoczyków. Polecam bardzo, są idealne na ciepłą kolację, wycieczkę lub piknik.

Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta

 

  • Składniki na dwa spore warkoczyki:
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g mąki manitoba
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 ml wody
  • 50 gr miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży (ok. 18 g świeżych)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

  • na nadzienie:
  • 300 g świeżego szpinaku baby( jeśli mamy zwykły, wystarczy drobniej pokroić)
  • ½ cebuli
  • szczypta oregano
  • 100 g sera feta
  • 50 g startego sera parmezan
  • 1 łyżka oleju

 

  • 150 g włoskiej mortadelli
  • 100 g żółtego sera

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta
Wszystkie składniki (oprócz wody i mleka) powinny mieć temp. pokojową. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gotowy zaczyn łączmy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy umyty, osuszony szpinak i smażymy do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciskamy nadmiar płynu i łączymy go z ziołami. Mortadelę i ser kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na pół. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i nadajemy mu kształt okręgu. Okrąg, w myślach dzielimy wzdłuż, na trzy równe części. Na środek, wzdłuż rozkładamy odciśnięty szpinak, posypujemy rozkruszonym serem feta i parmezanem. Wolne brzegi ciasta kroimy po skosie na paski o szerokości ok. 3 cm. Dolny i górny brzeg zakładamy na nadzienie, a paski układamy po skosie jak warkoczyki. Analogicznie postępujemy z drugim nadzieniem. Gotowe warkocze odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia( ok. 30 minut). Przed wstawieniem po piekarnika warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy parmezanem. Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku około 30 minut. Odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta
Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy umyty, osuszony szpinak i smażymy do czasu aż zwiędnie. Gdy ostygnie wyciskamy nadmiar płynu i łączymy go z ziołami.
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na pół. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i nadajemy mu kształt okręgu
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta
Na środek, wzdłuż rozkładamy odciśnięty szpinak, posypujemy rozkruszonym serem feta i parmezanem. Wolne brzegi ciasta kroimy po skosie na paski o szerkości ok. 3 mc. Dolny i górny brzeg zakładamy na nadzienie, a paski układamy po skosie jak warkoczyk
Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta
Analogicznie postępujemy z drugim nadzieniem.