aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Ślimaczki z serem i makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nie ma to jak domowe drożdżówki....idealne do pracy, szkoły czy słodka przyjemność w ciągu dnia :) Uwielbiam :)

Ślimaczki z serem i makiem

Składniki:

Ślimaczki z serem i makiem

 

 

  • Nadzienie serowe:
  • 250 g twarogu
  • garść rodzynek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru

 

  • Masa makowa:
  • Jeśli chodzi o masę makową to możemy oczywiście przygotować ją samodzielnie, ale tym razem z braku czasu użyłam gotowej

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z serem i makiem
W małej misce lub większym kubeczku przygotuj zaczyn. W tym celu dokładnie wymieszaj podgrzane mleko, drożdże, cukier oraz ok 5-6 łyżek mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min. Do dużej miski przesiej sporą ilość mąki, następnie dodaj pokrojone masło, ubite żółtka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie czego podsypuj mąką aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki. Gotowe przykryj i znów odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Nadzienie serowe: Rodzynki przełóż do szklanki i zalej ciepłą wodą. Twaróg przełóż do miski i delikatnie rozetrzyj mikserem, następnie dodaj cukier oraz jajko i jeszcze przez chwilę miksuj. Na koniec dorzuć odsączone z wody rodzynki.