Sposób przygotowania:
Ślimaczki z serem i makiem
W małej misce lub większym kubeczku przygotuj zaczyn. W tym celu dokładnie wymieszaj podgrzane mleko, drożdże, cukier oraz ok 5-6 łyżek mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min. Do dużej miski przesiej sporą ilość mąki, następnie dodaj pokrojone masło, ubite żółtka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie czego podsypuj mąką aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ręki. Gotowe przykryj i znów odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Nadzienie serowe: Rodzynki przełóż do szklanki i zalej ciepłą wodą. Twaróg przełóż do miski i delikatnie rozetrzyj mikserem, następnie dodaj cukier oraz jajko i jeszcze przez chwilę miksuj. Na koniec dorzuć odsączone z wody rodzynki.