Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Ślimaczki ze śledzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealny śledzik do wódeczki i świąteczny stół ;)

Ślimaczki ze śledzi

Składniki:

Ślimaczki ze śledzi

 

  • 6 płatów śledziowych
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 3-4 marynowane grzybki
  • kilka kaparów
  • cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • nać pietruszki
  • liście sałaty

Sposób przygotowania:

Ślimaczki ze śledzi
Cebulę, ogórek i grzybki drobno pokroić, wymieszać. Cienką warstwą posmarowć filety, zawinąć i spiąć wykałaczką. Ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.
Czosnek obrać, zmiażdżyć i rozetrzeć z musztardą połączyć ze śmietaną i olejem, dodać połowę kaparów doprawić do smaku.
Na każdym śledziu położyć po łyżce sosu. Udekorować pozostałymi kaparami i natką.
Włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Tagi:

sałata kapary