Sposób przygotowania:
Śliwella!
Wykonanie jest banalnie proste, należy śliwki najpierw umyć, a potem wydrylowane umieścić w garnku lub na patelni o grubym spodzie i smażyć na małym ogniu godzinę, mieszając drewnianą szpatułką od czasu do czasu. Po godzinie dosypać cukier i częściej mieszając smażyć 20 minut. Na koniec dodać połamaną czekoladę, kakao oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać, smażyć nie przerywając mieszania kolejne 20 minut, przelać do przygotowanych odpowiednio słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem. Nie potrzeba pasteryzować. Śliwella jest idealna do tostów, naleśników, jako dodatek do deserów, a można jeść nawet samą, paluchami :) wspaniałości.
KasiaJulcia
Rossie
tak, ale ważne, żeby dodać jak najlepsze kakao, bo wszystko od niego zależy. Można też pominąć czekoladę, jeśli ktoś chce zdrowiej. Polecam, bo fantastyczne w smaku jak na mój gust.