Sposób przygotowania:
Śliwki zapiekane z wędzonym boczkiem
Boczek schłodzić w lodówce i ostrym nożem pokroić na cienkie podłużne paski, takiej długości aby każdym można było owinąć śłiwkę. Orzeszki grubo posiekać. Czosnek obrać, opłukać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć czosnek, usmażyć na brązowo, wyjąć i wyrzucić. Na patelnię wrzucić orzeszki, smażyć 3minuty. Zdjąć z ognia, oprószyć obiema paprykami, solą i pieprzem. Rozmaryn umyć, osuszyć, poobrywać igiełki. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Śliwki umyć, nadkroić, usunąć pestki, w miejsce pestek włożyć pół łyżeczki orzeszków i kilka igiełek rozmarynu. Każdą śliwkę owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Śliwki ułożyć na blasze, piec aż boczek będzie chrupiący. Podawać na ciepło.