zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Śliwkowe ciasto

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Na deser mamy dzisiaj przepyszne kruche ciasto ze śliwkami posypane cukrem pudrem

Śliwkowe ciasto

Składniki:

Śliwkowe ciasto

 

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowe ciasto
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać pokrojoną margarynę, żółtka i cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Śliwki wymieszać z płatkami. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i jeszcze chwile ubijać, aż piana połączy się z kisielem. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłożyć na dno blachy. Na ciasto wyłożyć śliwki, następnie pianę i na koniec zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 50 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.