Sposób przygotowania:
Śliwkowe ciasto z bakaliami
Śliwki płuczemy,osuszamy i wyjmujemy pestki. Bakalie obtaczamy w cukrze pudrze i po trochu nakładamy do do śliwek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone na kawałki cukier i cukier waniliowy. Siekamy trochę nożem , wybijamy jajka, żółtka dodajemy do ciasta, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy przygotowaną blaszkę. Drugą wkładamy do lodówki.Na cieście układamy przygotowane śliwki. Z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy kisiel i 1/2 szkl cukru.Wykładamy na śliwki i odrywając małe kawałki pozostałego ciasta zakrywamy kiślową piankę.Pieczemy ok 40 min w 180st.Gdy wystygnie można posypać cukrem pudrem .