Sposób przygotowania:
Śliwkowiec budyniowy
PRZYGOTOWANIE 1. Wyciskamy sok z cutryny. Masło ucieramy z cukrem Królewskim. Dodajemy ok. 100 ml mleka, mąkę i jajka (zółtka i ubitą pianę), proszek do pieczenia i sok z cytryny oraz śmietanę. Ucieramy na głdaką masę. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. 2. Dojrzałe śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. Oprószamy mąką. Dno formy (40 x 60 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylewamy ciato jasne, a następnie ciemne i pionowo układamy śliwki. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. W 3/4 l mleka gotujemy budyń z 2 opakowań. Wykładamy na ciasto. Zimne polewamy polewą i posypujemy orzechami.
pusieczek2@wp.pl