Sposób przygotowania:
Bułeczki z budyniem i marmoladą
CIASTO
Do miski pokruszyć drożdże, dodać 125 ml podgrzanego lekko mleka i 5 dag cukru, dodać przesianą mąkę, wymieszać.
Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do rondla włożyć 2 łyżki margaryny, stopić, dodać do zaczynu z 125 ml letniego mleka.
Dodać szczyptę soli i jajko.
Ciasto dokładnie wyrobić, odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto, z ciasta formować grubsze wałeczki i składać w ósemki.
KREM BUDYNIOWY
Budyń wymieszać z 72 ml mleka.
Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać budyń, zagotować, mieszając na wolnym ogniu, do zgęstnienia masy budyniowej.
W otwory ósemek, wkładać porcję budyniu i porcję marmolady śliwkowej, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, na papierze układać bułeczki
Włożyć do nagrzanego piekarnika 15 minut w 200 stop.
Wyjąć ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać 125 ml podgrzanego lekko mleka i 5 dag cukru, dodać przesianą mąkę, wymieszać.
Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do rondla włożyć 2 łyżki margaryny, stopić, dodać do zaczynu z 125 ml letniego mleka.
Dodać szczyptę soli i jajko.
Ciasto dokładnie wyrobić, odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto, z ciasta formować grubsze wałeczki i składać w ósemki.
KREM BUDYNIOWY
Budyń wymieszać z 72 ml mleka.
Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać budyń, zagotować, mieszając na wolnym ogniu, do zgęstnienia masy budyniowej.
W otwory ósemek, wkładać porcję budyniu i porcję marmolady śliwkowej, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, na papierze układać bułeczki
Włożyć do nagrzanego piekarnika 15 minut w 200 stop.
Wyjąć ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Sarenka
goga591@wp.pl