niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Tarta z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienita tarta truskawkowa na kruchym cieście z budyniem i ozdobą z bitej śmietany to wyśmienity deser na upalne dni.

Tarta z truskawkami i galaretką

Składniki:

Tarta z truskawkami i galaretką

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kilograma świeżych truskawek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • świeże listki mięty
  • 200 mililitrów śmietany 36 procentowej

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i galaretką
Gotujemy galaretkę w połowie ilości wody i studzimy. Gotujemy budyń do ciepłego budyniu dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia nakrywamy folią spożywczą i zostawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem i cukrem i cukrem waniliowym, mieszamy dodajemy żółtka i zimne masło zagniatamy ciasto i wyklejamy nim foremkę do tarty, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut, po upieczeniu studzimy.Na ostudzony tort wykładamy budyń na niego pokrojone na połówki truskawki i wszystko smarujemy tężejącą galaretką. Tartę wkładamy na około godziny do lodówki, po wyjęciu dekorujemy ubitą śmietaną i listkami mięty.