Venuska

Venuska

Kucharz
[Przepisów: 10]

Tarta truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis mam od przyszłej szwagierki. Tarta jest przecudowna – o jej smaku decyduje rodzaj użytych owoców i śmietanowy sos. Pychota!

Tarta truskawkowa

Składniki:

Tarta truskawkowa

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • ½ kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Sos:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • grube plastry truskawek, ale równie dobrze sprawdzają się maliny, brzoskwinie z puszki, śliwki czy jabłka)

 

Sposób przygotowania:

Tarta truskawkowa
1)Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy, sól, cukier i zimny tłuszcz, krótko rozcieramy dłońmi składniki. Dodajemy tyle wody, by ciasto miało konsystencję mokrego piasku. 2)Foremkę do tarty smarujemy masłem, wysypujemy ciasto i dłońmi dokładnie ją wylepiamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami fasoli. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180◦C i pieczemy około 15 minut. 3)Owoce kroimy w plastry, układamy na podpieczonym cieście. Składniki sosu roztrzepujemy, zalewamy owoce. Całość pieczemy około 45 minut. Podajemy na zimno z kleksem bitej śmietany.