Sposób przygotowania:
Śliwkowy placek
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, drożdże, cukier wanilinowy, mleko, sól i żółtka wymieszać i wyrobić ciasto, następnie dodać roztopiony i schłodzony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dużą blachę wysmarować tłuszczem, wylepić ją ciastem.
Śliwki umyć, osuszyć przekroić na połówki, usunąć pestki, ułożyć na cieście skórką do dołu. Piec około 40 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 180° C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany)
Wystudzone ciasto udekorować rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem.
Mąkę, cukier, drożdże, cukier wanilinowy, mleko, sól i żółtka wymieszać i wyrobić ciasto, następnie dodać roztopiony i schłodzony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dużą blachę wysmarować tłuszczem, wylepić ją ciastem.
Śliwki umyć, osuszyć przekroić na połówki, usunąć pestki, ułożyć na cieście skórką do dołu. Piec około 40 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 180° C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany)
Wystudzone ciasto udekorować rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem.
pusieczek2@wp.pl