PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Śliwkowy placek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczny śliwkowy placek

Śliwkowy placek

Składniki:

Śliwkowy placek

 

 

  • Do dekoracji:
  • 1 Lukier gotowy klasyczny Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Śliwkowy placek
Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier, drożdże, cukier wanilinowy, mleko, sól i żółtka wymieszać i wyrobić ciasto, następnie dodać roztopiony i schłodzony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dużą blachę wysmarować tłuszczem, wylepić ją ciastem.
Śliwki umyć, osuszyć przekroić na połówki, usunąć pestki, ułożyć na cieście skórką do dołu. Piec około 40 minut.

Piekarnik gazowy: temp. 180° C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany)

Wystudzone ciasto udekorować rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem.