Sposób przygotowania:
Słodka biedronka
Przygotowanie: Orzechy oczyścić,zemleć,żółtka utrzeć z cukrem pudrem,2 łyżkami wrzątku.Białka ubić na sztywną pianę.Masę żółtkową wymieszać z orzechami i przesianą mąkę,delikatnie połączyć z pianą.Ciasto przełożyć do tortownicy natłuszczonej dokładnie masłem i posypanej bułką tartą.Piec około 40 minut w temp.190s.c.Wyjąć z formy,ostudzić.Przekroić na 3 blatów.Krążki przełożyć kremem.Rozpuścić białą polewę,wymieszać z odrobiną soku z buraka.Posmarować nią wierzch i bok połowy ciasta.Ciemną połową polać resztę ciasta i zrobić z niej kropki na różowej polewie.Ciemną polewą pokroić resztę ciasta i zrobić z niej kropki na różowej polewie.Z reszty różowej połowy zrobić oczy biedronki.
misia14