Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Słodka pieczeń wołowa

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Śliwki, morele i gruszki zalać wodą i odstawić na godzinę. Mięso umyć, następnie

Słodka pieczeń wołowa

Składniki:

Słodka pieczeń wołowa

 

  • 1,5 kg mostka wołowego
  • po 25 dag suszonych śliwek, moreli i gruszek
  • 3 marchewki
  • 1/2 l soku pomarańczowego
  • 4 łyżki miodu
  • 8 plasterków cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Słodka pieczeń wołowa
Śliwki, morele i gruszki zalać wodą i odstawić na godzinę. Mięso umyć, następnie przełożyć do dużego garnka o grubym dnie. Smażyć po obu stronach bez dodawania tłuszczu, aż się lekko zarumieni. Wołowinę posypać solą i pieprzem. Sok pomarańczowy wymieszać z miodem, wrzucić do niego suszone owoce i wlać do garnka. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Cytrynę wyłożyć wokół mięsa, podobnie też marchewkę. Piec 3 godz w piekarniku rozgrzanym do temp 170 st. Pieczeń wyjąć, podzielić na porcje, polać sosem z warzywami i podać z ryżem.