jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Słodka różyczka

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Ciastko babkowe, ucierane z olejem i napojem gazowanym w kształcie róży:)

Słodka różyczka

Składniki:

Słodka różyczka

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka coca-coli lub innego napoju gazowanego
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ aromatu waniliowego
  • ½ aromatu karmelowego lub dowolnego
  • 1 barwnik spożywczy w płynie czerwony

 

  • DODATKI
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • forma silikonowa w kształcie róży

 

Sposób przygotowania:

Słodka różyczka
Jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, a następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na końcu połączyć z olejem i gazowanym napojem, cały czas ucierając mikserem.
Ciasto podzielić na dwie równe części, z czego odłożyć 5 łyżek i odstawić.
Do jednej części ciasta dodać kakao, aromat karmelowy i 3 łyżki barwnika, a do drugiej, jasnej części aromat waniliowy, 2 łyżki barwnika i wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy, najpierw odłożone 5 łyżek ciasta, potem białą część ciasta z barwnikiem, a na koniec ciemną z kakao i barwnikiem.
Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto przestudzić, po czym oprószyć całość cukrem pudrem.
Następnie zrobić lukier z gorącej wody, 1 łyżeczki masła i cukru pudru z dodatkiem 1 łyżeczki czerwonego barwnika i ozdobić nim ciasto.

Tagi:

ciasto