iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Słodka Walentynka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Słodkie serduszka wręcz idealne na dzień zakochanych.

Słodka Walentynka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodka Walentynka

 

  • Ciasto:
  • 23 dag masła
  • 23 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 37 dag mąki
  • Masa plastyczna:
  • 35 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 dag glukozy
  • cukier puder
  • Dodatkowo:
  • marmolada
  • czerwony barwnik
  • lukier do dekoracji

Sposób przygotowania:

Słodka Walentynka
Masło posiekać z cukrem, dodać jajko i aromat oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zaraz po zagnieceniu cienko rozwałkować i foremkami wyciąć serduszka, ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec w gorącym piekarniku do uzyskania złotego koloru, upieczone rozłożyć na stole i wystudzić. Masa plastyczna: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i glukozę, kiedy syrop przestygnie dodać cukier puder i dosypując małymi porcjami zagniatać do uzyskania twardości plasteliny, gotową masę zabarwić na czerwono i bardzo cieniutko rozwałkować. Taką samą foremką jak ciastka wyciąć serduszka z masy. Zimne ciastka posmarować cienką warstwą marmolady i przykryć cukrowym serduszkiem delikatnie je dociskając. Tak przygotowane ciastka same w sobie są ładne, ale można je dodatkowo ozdobić gęstym lukrem i zostawić do zastygnięcia.
Słodka Walentynka
Z cienko rozwałkowanego ciasta wyciąć foremkami serduszka
Słodka Walentynka
upieczone, zimne ciastka posmarować cienka warstwą marmolady
Słodka Walentynka
Z zabarwionej masy plastycznej wyciąć takie same serca
Słodka Walentynka
Ciastka dodatkowo ozdobić gęstym lukrem i zostawić do zastygnięcia