Sposób przygotowania:
Słodka Walentynka
Masło posiekać z cukrem, dodać jajko i aromat oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zaraz po zagnieceniu cienko rozwałkować i foremkami wyciąć serduszka, ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec w gorącym piekarniku do uzyskania złotego koloru, upieczone rozłożyć na stole i wystudzić. Masa plastyczna: W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i glukozę, kiedy syrop przestygnie dodać cukier puder i dosypując małymi porcjami zagniatać do uzyskania twardości plasteliny, gotową masę zabarwić na czerwono i bardzo cieniutko rozwałkować. Taką samą foremką jak ciastka wyciąć serduszka z masy. Zimne ciastka posmarować cienką warstwą marmolady i przykryć cukrowym serduszkiem delikatnie je dociskając. Tak przygotowane ciastka same w sobie są ładne, ale można je dodatkowo ozdobić gęstym lukrem i zostawić do zastygnięcia.
Natala1210
Lemonaga