Sposób przygotowania:
Słodki makaron domowy smażonyETAP 1:
Mąkę wsypać do miski. Wbić jajka. Wlać olej i mleko. Wsypać cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko zagnieść na jednolite elastyczne ciasto.
W razie potrzeby podsypywać mąką żeby się nie kleiło do rąk. Zagniecione ciasto podzielić na kilka kawałków.
Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.
Placki odkładać na bawełnianą ściereczkę lub na blat oprószony mąką. Placki pozostawić na kilkanaście minut do podsuszenia. Następnie pokroić na makaron. W garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić makaron. Gotować kilka minut od wypłynięcia makaronu. Wyjąć makaron łyżką cedzakową na półmisek i wystudzić.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić makaron. Obsmażyć aż się przyrumieni i wyłożyć na talerz. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.