agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Słodki zawijaniec

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Słodki zawijaniec smakuje i prezentuje się wspaniale- polecam

Słodki zawijaniec

Składniki:

Słodki zawijaniec

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 16 g
  • 75 g (3 czubate łyżki) mąki tortowej
  • 50 g (2,5 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki Proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 150 g Jogurtu naturalnego
  • 250 ml wody
  • 1 śnieżka
  • Do dekoracji:
  • świeże owoce lub starta czekolada do przybrania

Sposób przygotowania:

Słodki zawijaniec
Przygotować niezbędne składniki na zawijańca. Mąkę tortową przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzątkiem. Do wysokiego naczynia wbić jajka, wlać wodę i ubić jajka z wodą na puszystą i gładką masę, wsypać cukier i cukier waniliowy i w dalszym ciągu ubijać ciasto. Obie mąki przesiane i wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia wmieszać partiami do ciasta. Przygotować blachę która stanowi wyposażenie każdego piekarnika i wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę, równomiernie je rozprowadzić na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C. Piec około 15 minut. Gdy ciasto uzyska złoty kolor należy je wyjąć na czystą i wilgotną ściereczkę, rozłożyć biszkopt na ściereczce i zdjąć papier ze spodu ciasta. Biszkopt zwinąć w rulon wraz z wilgotną ściereczką i pozostawić do zupełnego ostygnięcia. W dalszej kolejności należy wykonać krem, w tym celu schłodzony jogurt wlać do wysokiego naczynia, dodać wodę i zmiksować. wsypać śnieżkę i dalej miksować. Ostudzone ciasto biszkoptowe rozwinąć, zdjąć ściereczkę i nałożyć krem na ciasto, wyspać świeże owoce, truskawki, maliny i poziomki i posypać czekoladą i ciasno zwinąć, schłodzić zawijańca w lodówce.