Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże, całość mieszamy. Dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji - około 10 minut. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie dzielimy na mniejsze porcje (z podanej ilości składników powinno wyjść około 15 bułeczek), każdą formujemy w kulkę i odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 30 minut.
UWAGA: Jeżeli podczas pieczenia zauważymy, że bułeczki za mocno się przypiekają, należy je przykryć folią.
Po tym czasie dzielimy na mniejsze porcje (z podanej ilości składników powinno wyjść około 15 bułeczek), każdą formujemy w kulkę i odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 30 minut.
UWAGA: Jeżeli podczas pieczenia zauważymy, że bułeczki za mocno się przypiekają, należy je przykryć folią.