Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Słodkie bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodkie bułeczki, najlepiej smakują posypane cynamonem, maślane w smaku, dla lepszego smaku można je przełożyć dżemem.

Słodkie bułeczki

Składniki:

Słodkie bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Słodkie bułeczki
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże, całość mieszamy. Dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji - około 10 minut. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie dzielimy na mniejsze porcje (z podanej ilości składników powinno wyjść około 15 bułeczek), każdą formujemy w kulkę i odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 30 minut.

UWAGA: Jeżeli podczas pieczenia zauważymy, że bułeczki za mocno się przypiekają, należy je przykryć folią.