jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Cukiniowe słodkie bułeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste, drożdżowe bułeczki do odrywania idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Moje ostatnie wzbogaciłam o cukinię:). Warzywo to, jak wiadomo sprawdza się w słodkich wypiekach, więc i tutaj jej dodatek okazał się być szczałem w dziesiątkę.

Cukiniowe słodkie bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe słodkie bułeczki

CIASTO:

DODATKOWO:

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Cukiniowe słodkie bułeczki

ETAP 1

Cukiniowe słodkie bułeczki
startą cukinię nasalamy

CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Miedzy czasie cukinię myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Tak przygotowaną ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy.

Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.

ETAP 2

Cukiniowe słodkie bułeczki
gotowe ciasto łączymy z cukinią

Gdy rozczyn jest już gotowy, dodajemy do niego jajka, sól, pozostały cukier oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.

W połowie wyrabiania dodajemy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.

Gdy odchodzi od dłoni dodajemy do niego odciśniętą z wytworzonej wody cukinię. Całość mieszamy do połączania się składników.

ETAP 3

Cukiniowe słodkie bułeczki
gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Tak przygotowane ciasto drożdżowo- cukiniowe przykrywamy i pozostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy kruszonkę

KRUSZONKA:
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania grudkowatej struktury.

ETAP 4

Cukiniowe słodkie bułeczki
przygotowane ciasto dzielimy na 20 części

FORMOWANIE: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Z ciasta toczymy wałek, który dzielimy następnie na 20 części.

ETAP 5

Cukiniowe słodkie bułeczki
bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką

Z każdego kawałka ciasta formujemy zgrabną bułeczkę.

Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w czterech rzędach po pięć sztuk. Między bułeczkami powinno być po około 2 cm odstępu. Tak przygotowane smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posmarowane posypujemy kruszonką.

Gotowe bułeczki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (50 °C). Pozostawiamy je w takiej temperaturze na około 15 minut by podrosły.

Następnie piekarnik ustawiamy na 180°C. W tej temperaturze bułeczki pieczemy około 40 minut do zrumienienia.

Upieczone wyjmujemy, studzimy i gotowe.