Sposób przygotowania:
Cukiniowe słodkie bułeczkiETAP 1
CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Miedzy czasie cukinię myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Tak przygotowaną ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy.
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.
ETAP 2
Gdy rozczyn jest już gotowy, dodajemy do niego jajka, sól, pozostały cukier oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
W połowie wyrabiania dodajemy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.
Gdy odchodzi od dłoni dodajemy do niego odciśniętą z wytworzonej wody cukinię. Całość mieszamy do połączania się składników.
ETAP 3
Tak przygotowane ciasto drożdżowo- cukiniowe przykrywamy i pozostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy kruszonkę
KRUSZONKA:
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Rozkruszamy je w dłoniach do uzyskania grudkowatej struktury.
ETAP 4
FORMOWANIE: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Z ciasta toczymy wałek, który dzielimy następnie na 20 części.
ETAP 5
Z każdego kawałka ciasta formujemy zgrabną bułeczkę.
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w czterech rzędach po pięć sztuk. Między bułeczkami powinno być po około 2 cm odstępu. Tak przygotowane smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posmarowane posypujemy kruszonką.
Gotowe bułeczki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (50 °C). Pozostawiamy je w takiej temperaturze na około 15 minut by podrosły.
Następnie piekarnik ustawiamy na 180°C. W tej temperaturze bułeczki pieczemy około 40 minut do zrumienienia.
Upieczone wyjmujemy, studzimy i gotowe.
SylaUla