gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Wielkanocne zajączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne zajączki, które swoim wyglądem zaskoczą każdego. Do dekoracji można poprosić najmłodszych domowników, tak jak zrobiłam to ja :)

Wielkanocne zajączki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne zajączki

 

  • 40 dag mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 3 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • 10 dag cukru
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • ok. 5 dag margaryny
  • różnego rodzaju ozdoby
  • białko roztrzepane do łączenia

Sposób przygotowania:

Wielkanocne zajączki
Do wysokiej miski wsypać, mąkę, sól, cukier. Następnie podsypać drożdże instant i dalej dodawać żółtka, podgrzane i wystudzone mleko. Margarynę stopić i dodać letnią do miski. Całość dokładnie wyrobić, a jeśli to konieczne dosypywać mąki. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na bok do wyrośnięcia.

Jak wyrośnie odrywać po trochu i ulepić taką samą liczbę dużych i mniejszych kulek, zdjęcie 4.

Większe będą jako tułów, mniejsze jako głowa. Wyrobić dwa razy tyle co mniejszych kulek pasków, coś na kształt uszu. Roztrzepanym białkiem zlepiać mniejsze z większymi kulkami, na mniejsze nakładać "uszy".

Wszystko przełożyć na natłuszczoną formę i namoczyć roztrzepanym białkiem.

Całość piec w piekarniku na złoty kolor w 180 st. (mniej więcej 20 minut).

Po tym czasie wyjąć i ozdobić: kolorowymi kuleczkami zrobić oczy, lukrem wąsy i buzie.

Osobiście pokusiłam się piekąc je drugi raz o dodatek, w postaci białego serka lub tuńczyka z puszki, które umieściłam przed pieczeniem w większej kulce, która odgrywała tułów.
Wielkanocne zajączki
Na sam początek należy przygotować ciasto
Wielkanocne zajączki
Wszystkie połączone składniki wyrobić na ciasto
Wielkanocne zajączki
Z powstałego i wyrośniętego ciasta tworzyć kulki.
Wielkanocne zajączki
Zajączki można przygotować z dodatkami, dodając do tułowia np. ser biały lub tuńczyka z puszki.