Sposób przygotowania:
Wielkanocne zajączki
Do wysokiej miski wsypać, mąkę, sól, cukier. Następnie podsypać drożdże instant i dalej dodawać żółtka, podgrzane i wystudzone mleko. Margarynę stopić i dodać letnią do miski. Całość dokładnie wyrobić, a jeśli to konieczne dosypywać mąki. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na bok do wyrośnięcia.
Jak wyrośnie odrywać po trochu i ulepić taką samą liczbę dużych i mniejszych kulek, zdjęcie 4.
Większe będą jako tułów, mniejsze jako głowa. Wyrobić dwa razy tyle co mniejszych kulek pasków, coś na kształt uszu. Roztrzepanym białkiem zlepiać mniejsze z większymi kulkami, na mniejsze nakładać "uszy".
Wszystko przełożyć na natłuszczoną formę i namoczyć roztrzepanym białkiem.
Całość piec w piekarniku na złoty kolor w 180 st. (mniej więcej 20 minut).
Po tym czasie wyjąć i ozdobić: kolorowymi kuleczkami zrobić oczy, lukrem wąsy i buzie.
Osobiście pokusiłam się piekąc je drugi raz o dodatek, w postaci białego serka lub tuńczyka z puszki, które umieściłam przed pieczeniem w większej kulce, która odgrywała tułów.
Jak wyrośnie odrywać po trochu i ulepić taką samą liczbę dużych i mniejszych kulek, zdjęcie 4.
Większe będą jako tułów, mniejsze jako głowa. Wyrobić dwa razy tyle co mniejszych kulek pasków, coś na kształt uszu. Roztrzepanym białkiem zlepiać mniejsze z większymi kulkami, na mniejsze nakładać "uszy".
Wszystko przełożyć na natłuszczoną formę i namoczyć roztrzepanym białkiem.
Całość piec w piekarniku na złoty kolor w 180 st. (mniej więcej 20 minut).
Po tym czasie wyjąć i ozdobić: kolorowymi kuleczkami zrobić oczy, lukrem wąsy i buzie.
Osobiście pokusiłam się piekąc je drugi raz o dodatek, w postaci białego serka lub tuńczyka z puszki, które umieściłam przed pieczeniem w większej kulce, która odgrywała tułów.