jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mazurek jajeczko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kruche, chrupiące ciasto pokryte jest warstwą słodkiego kajmaku i czekolady! Brzeg udekorowany jest dwoma skręconymi wałeczkami. Całość uformowana w kształt jajka, a środek wypełniony mniejszymi jajeczkami- nic dodać, nic ująć:).

Mazurek jajeczko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek jajeczko

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki tortowej,
  • 80 gram cukru pudru,
  • 20 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtko,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wykończenie:
  • 1 czekolada mleczna (100 gram),
  • 1,5 czekolady gorzkiej (150 gram),
  • 100 gram masła,
  • ok 250-300 gram kajmaku,
  • ok 20 czekoladowych jajeczek,
  • płatki migdałowe do dekoracji,
  • kandyzowane ananasy do dekoracji,

 

Sposób przygotowania:

Mazurek jajeczko
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8. Za pomocą wcześniej wykonanego szablonu lub „na oko” wycinamy z ciasta kształt jajka. Elementy ciasta, które zostały wykorzystujemy do zrobienia dekoracyjnego wykończenia. Wykończenie stanowią u mnie zaplecione dwa wałeczki. Tak przygotowane „jajko” przekładamy na blaszkę, środek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 30 minut). Upieczone spód pod mazurka odstawiamy do ostygnięcia.

WYKOŃCZENIE: Na wystudzone ciasto kruche wykładamy masę kajmakową. Rozprowadzamy ją równo po całej powierzchni. Do rondelka przekładamy masło oraz połamaną na mniejsze części czekolady. Całość stawiamy na ogniu, podgrzewamy i rozpuszczamy do uzyskania płynnej masy. Rozpuszczoną masę czekoladową wykładamy na kajmak. Równo rozprowadzamy po całej powierzchni mazurka. Czekoladowe jajeczka odpakowujemy ze złotka ( jeśli kupiliśmy ze złotkiem). Obrane „wtykamy’ w masę czekoladowa i kajmakową. Gdy czekolada zaczyna zastygać mazurka posypujemy płatkami migdałowymi oraz pokrojonymi na mniejsze części ananasami kandyzowanymi. Całość pozostawiamy, by masa czekoladowa całkowicie zastygła. Gotowe.
Mazurek jajeczko
Z przygotowanego ciasta kształtujemy kształt jajka.
Mazurek jajeczko
na upieczone ciasto wykładamy warstwę kajmaku.
Mazurek jajeczko
Czekolady wraz z masłem rozpuszczamy. wykładamy na kajmak
Mazurek jajeczko
na wierzchu układamy jajeczka czekoladowe.