Sposób przygotowania:
Mazurek jajeczko
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8. Za pomocą wcześniej wykonanego szablonu lub „na oko” wycinamy z ciasta kształt jajka. Elementy ciasta, które zostały wykorzystujemy do zrobienia dekoracyjnego wykończenia. Wykończenie stanowią u mnie zaplecione dwa wałeczki. Tak przygotowane „jajko” przekładamy na blaszkę, środek nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w 180°C do zrumienienia (około 30 minut). Upieczone spód pod mazurka odstawiamy do ostygnięcia.
WYKOŃCZENIE: Na wystudzone ciasto kruche wykładamy masę kajmakową. Rozprowadzamy ją równo po całej powierzchni. Do rondelka przekładamy masło oraz połamaną na mniejsze części czekolady. Całość stawiamy na ogniu, podgrzewamy i rozpuszczamy do uzyskania płynnej masy. Rozpuszczoną masę czekoladową wykładamy na kajmak. Równo rozprowadzamy po całej powierzchni mazurka. Czekoladowe jajeczka odpakowujemy ze złotka ( jeśli kupiliśmy ze złotkiem). Obrane „wtykamy’ w masę czekoladowa i kajmakową. Gdy czekolada zaczyna zastygać mazurka posypujemy płatkami migdałowymi oraz pokrojonymi na mniejsze części ananasami kandyzowanymi. Całość pozostawiamy, by masa czekoladowa całkowicie zastygła. Gotowe.
WYKOŃCZENIE: Na wystudzone ciasto kruche wykładamy masę kajmakową. Rozprowadzamy ją równo po całej powierzchni. Do rondelka przekładamy masło oraz połamaną na mniejsze części czekolady. Całość stawiamy na ogniu, podgrzewamy i rozpuszczamy do uzyskania płynnej masy. Rozpuszczoną masę czekoladową wykładamy na kajmak. Równo rozprowadzamy po całej powierzchni mazurka. Czekoladowe jajeczka odpakowujemy ze złotka ( jeśli kupiliśmy ze złotkiem). Obrane „wtykamy’ w masę czekoladowa i kajmakową. Gdy czekolada zaczyna zastygać mazurka posypujemy płatkami migdałowymi oraz pokrojonymi na mniejsze części ananasami kandyzowanymi. Całość pozostawiamy, by masa czekoladowa całkowicie zastygła. Gotowe.
marietta